Vid kusten och i skärgården har fisket i alla tider spelat en stor roll. Det finns spår av platser där fiskare bott under vissa delar av året när det var säsong för fiske, främst under vår och höst. Spåren visar på enkla hus, de kallas ofta tomtningar.
I de norra delarna av skärgården fanns det fiskebönder som bodde året om. De levde på fiske och lite jordbruk. Även i den södra skärgården bodde en del fiskare hela året, där bedrev de fiske, jordbruk och de hade också boskap.
Fångsten bestod av strömming, abborre, gädda, torsk och lax. Laxen var vanlig och den åt man ofta. Fisken saltades och såldes på marknader i Lindköping, Söderköping, Västervik och Vimmerby. Man åt mycket fisk, på fastedagarna fick man bara äta fisk och inget kött.
Ofta var det de större gårdarna eller kyrkorna inne i landet som ägde rätten att fiska i skärgården. Det var ändå bönderna som fiskade men de fick ge en del av vinsten till kyrkorna och storgårdarna som ägde rätten att fiska.