Möt medeltiden

Tillbaka

Studietips och litteratur

Studietips och litteratur

Upplev Möres medeltid
Hitta din medeltid
Platser att besöka i Möre
Upplevelsedag
De flesta var bönder
Hur kan vi veta så mycket?
Litteratur

Upplev Möres medeltid
Hur var det att leva i Möre på medeltiden? Hur var det att vara bonde under Erik Ummereise eller Abraham Brodersson i slutet på 1300-talet? Hur såg gården ut? Vad levde man av? Vad åt man till middag? Hur var förhållandet till adelsmannen?

I skogsbygden bodde "järnbönderna", hur såg deras dag ut? Hur ofta åkte bönderna in till Kalmar stad? Hur blev bönderna mottagna i staden. Tyckte stadsborna att de var vilsna och okunniga, eller var de glada för att bönderna kom med sina fina varor? Hur var det att bo i Kalmar medeltida stad där man sålde levande hönor, starka kryddor, lysande sidentyger och tyskt öl. På husens innegårdar fanns grisar, hönor och lekande barn. Hur doftade det i Christinas brödbod eller Rodhwys fuktiga badstuga som var fylld med örter? Vad hände i staden när Hakvin gick sin sena vaktrunda?

Har du varit medeltidsmänniska i ett tidigare liv? Tänk dig en situation, ta reda på alla fakta du kan och skriv sedan ner din egen medeltidshistoria! Återskapa sedan livet i en praktisk upplevelsedag eller i ett drama på en medeltida plats i närheten av din skola eller ditt hem.

Hitta din medeltid
Möre är fullt av lämningar från forna tider, men alla är inte lätta att upptäcka. På många ställen finns det synliga lämningar från medeltiden. Res tillbaka i historien till dessa platser, kanske bodde dina förfäder just där!

Besök din kyrka och ta reda på om någon del är från medeltiden.

Platser att besöka i Möre:

 

Upplevelsedag
Återskapa livet en medeltida dag på en gård, i en borg eller i staden. Medeltida platser finns på många ställen. Prova hantverk och laga medeltida mat. Kalmar läns museum ger tips och idéer på var ni kan vara, vilka praktiska moment som kan genomföras, förberedelser med mera. Museet har också mångårig erfarenhet av att leda historiska upplevelsedagar.

 

De flesta var bönder
Nästan alla människor var bönder på medeltiden. Trots det finns inget kvar av de många medeltida gårdarna i Möre. Man har odlat marken och byggt nya hus på de platser där det låg gårdar på medeltiden. Den medeltida åkern finns dock kvar. Du kan inte se husen idag, men du kan ändå tänka dig in i hur det var att vara bondson eller dotter på en gård under 1300-talet.

"Dagen stundar i Åby en dagsresa norr om Kalmar, det är år 1349, strax efter alla helgon dag.
Du vaknar till med ett ryck och sätter dig upp i sängen. Vad var det för ett ljud? Du är varm, bolstret och den tjocka djurfällen värmer. Bredvid dig i sängen sover din bror lugnt. Genom den uppspända urinblåsan i den lilla väggöppningen kan du se att dagen gryr.

Du ser dig omkring i huset. Vid den norra väggen några aln ifrån dig finns två väggfasta sängar. I dem sover din lillebror Eskil, din syster Anna samt din mor och far. Men vänta, någon saknas, din far ligger inte i sin säng! Din mor Maria sover lätt. Snart ska hon lämna den varma sängen för att göra eld med sitt eldstål i det andra huset. När elden brinner ska rågmjölsgröten kokas. Du hör något igen, är det far som redan satt eld, eller kom det från ladugården? Du får en känsla av att det är en speciell dag. Plötsligt bankar det på dörren, det kan inte vara din far! Vem är det och vad händer?"

Hur kan vi veta så mycket om medeltiden?
För att få veta hur det var på medeltiden får man läsa i gamla böcker och gräva i jorden.

På många ställen har man haft arkeologiska utgrävningar. Det betyder att man gräver på platser där människor bott eller varit; man kan finna husgrunder, kyrkor, delar till lerkärl, matrester eller båtar. När man försiktigt grävt fram något så ritar man noga av det och beskriver platsen.
Om man gräver på ett ställe där en befäst gård har legat kan man hitta kammar, en skinnsko, muggar och en tärning. Då förstår man att de som bott där har kammat håret, burit skor, druckit och spelat spel.

De flesta husen på medeltiden var byggda i trä, av dem finns nästan ingenting kvar idag. Det fanns inte så många stenhus men några av dem finns fortfarande kvar.

Föremål och byggnader bevaras olika länge beroende på var de finns. Om en träskål från medeltiden lämnas på ett ställe där luft och kanske djur kommer åt den så förstörs den ganska fort. Om skålen däremot hamnat i en brunn eller på en sjöbotten kan den bevaras i många hundra år. Olika material bevaras också olika bra, en klänning i tyg försvinner mycket fortare än en spik av järn.

Det vi gräver fram från medeltiden är bara en liten del av allt som fanns och det är de föremålen som bevaras bäst som vi hittar. Arkeologen som gräver måste hela tiden tänka, - varför hittar jag det här föremålet och vad har det mer funnits här som har försvunnit. Det är detektivarbete att vara arkeolog.

Det finns många metoder för att komma på vilken ålder ett föremål har.
Från medeltiden finns även skrifter, till exempel lagböcker, brev, tänkeböcker och heliga Birgittas uppenbarelser. När man läser skrifterna från medeltiden kan man få reda på vad människorna tyckte om olika saker. Det finns till och med historieböcker som är skrivna redan på medeltiden!

 

Litteratur
Det medeltida Sverige. Möre
Kalmar stads historia del I och II
Medeltidsstaden Kalmar