Möt medeltiden

Tillbaka

Christina Brödförsäljerska

Christina Brödförsäljerska

Christina bodde i Kalmar i slutet av 1300-talet och början av 1400-talet. Hon hade sin bostad på Smedjegatan, medan bageriet och försäljningen låg vid Hysekegatan. Christina var gift med köpmannen och rådmannen Johannes Bere. Johannes var lite äldre än Christina och hade varit gift två gånger tidigare. Johannes hade tre barn: två söner och en dotter. Vi vet inte om Christina var mor till ett eller flera av barnen. I vilket fall som helst var hon med om att uppfostra alla tre barnen. Tillsammans drev Johannes och Christina bageriet. Ibland hade de en anställd bagare som också han hette Johannes.

1416? dog Johannes Bere. Christina fick då ensam ta över ansvaret för bageriet. Då var det bra att ha en person som hjälpte henne att baka. 
Inne i bageriet fanns en stor stenugn. Där bakades det goda surdegsbrödet gjort på råg. Surdeg är en bit deg som sparades från det tidigare baket och som blandades in i den nya degen. På det sättet fick man brödet att jäsa. Det var många som gick till Christina mest varje dag för att handla färskt rågbröd. De flesta hade nämligen ingen egen bakugn. Kanske köpte de också en god vetekringla.

En av Johannes och Christinas söner hette Walter. Han blev sedemera stadens skrivare och skrev rådets protokoll, tänkeboken. En av döttrarna sökte in på nunneklostret och blev nunna.

Chistinas brödbod syntes väl i sommarlovsprogrammet SALVE. Christina bjöd Nils på bröd en av hans första dagar i medeltiden. Därefter hälsade Nils på Christina flera gånger för att smaka på hennes goda bröd.