Möt medeltiden

Tillbaka

Studietips och litteratur

Studietips och litteratur

Upplev Handbörds medeltid
Hitta din medeltid
Platser att besöka i Handbörd
Upplevelsedag
De flesta var bönder
Hur kan vi veta så mycket?
Litteratur

Upplev Handbörds medeltid
Hur var det att vara frälsebonde under Israel Birgersson 1350? Hur såg livet på gården ut? Vad levde man av? Hurdant var förhållandet till herr Israel? När Israels fogde kom? Vad hände 1350 när herr Israel behövde folk till sitt "korståg" mot den ryska staden Novgorod? Följde några med? Samtidigt slog pesten till. Hur var det på Grönskog när herr Israel kom dit? Jämför gärna med livet som klosterbonde eller skattebonde.

I Fagerhult vore det spännande att följa en frälsebonde under riddaren Johan Hemmingsson Leijonansikte. Hur var det att leva på gården? Vilka relationer hade man till herr Johan? Hur ofta var man vid borgen för att lämna skatt, kanske för att göra dagsverken? Hur var livet på borgen? Vardagslivet för tjänstefolk, hushållerskor, pigor och drängar? Hur var det när riddarsalen öppnades för furstar och adelsmän? Hur var det 1350? Den sista festen på hösten innan den svarta döden slog till.

Har du varit medeltidsmänniska i ett tidigare liv? Tänk dig en situation, ta reda på alla fakta du kan och skriv sedan ner din egen medeltidshistoria! Återskapa sedan livet i en praktisk upplevelsedag eller i ett drama på en medeltida plats i närheten av er skola eller ditt hem.

 

Tillbaka

Hitta din medeltid
Handbörd är fullt av lämningar från forna tider men alla är inte lätta att upptäcka. På många ställen finns det synliga lämningar från medeltiden. Res tillbaka i historien till dessa platser, kanske bodde dina förfäder just där! Medeltida odlingslandskap finns på många ställen men kan vara svåra att se.

Besök din kyrka och ta reda på om någon del är från medeltiden.

 

Tillbaka

Platser att besöka i Handbörd:

Tillbaka

Upplevelsedag
Återskapa livet en medeltida dag på en gård, i en borg eller i staden. Medeltida platser finns på många ställen. Prova hantverk och laga medeltida mat. Kalmar läns museum ger tips och idéer på var ni kan vara, vilka praktiska moment som kan genomföras, förberedelser med mera. Museet har också mångårig erfarenhet av att leda historiska upplevelsedagar.

 

Tillbaka

De flesta var bönder
Nästan alla människor var bönder på medeltiden. Trots det finns inget kvar av de många medeltida gårdar som funnits i Handbörd. Man har odlat marken och byggt nya hus på de platser där det låg gårdar på medeltiden. Den medeltida åkern finns dock kvar på många håll! Du kan inte se de medeltida husen idag, men du kan ändå tänka dig in i hur det var att vara bondson eller dotter på en gård under 1300-talet.

"Stugan står i julskrud. På golvet ligger halm och på väggarna hänger vackra bonader. På alla bänkar ligger mjuka dynor. Det är fortfarande mörkt ute och du ska gå i julotta i kyrkan. Hela familjen är julbadad och har rena kläder. Far har skött om djuren Du tar på dig en tjock yllekolt och går med de andra från gården den korta vägen till kyrkan. Det har snöat och är kallt.

Inne i stenkyrkan är det kyligt men blåsten stängs ute. I kyrkan brinner vaxljus på flera ställen. Klockan ringer och bönen börjar. Prästen mässar på latin. Du går sakta omkring och stannar vid ett litet sidoaltare. Du tittar in i vaxljusets låga och ser framför dig all den goda maten som gårdens folk idag skall börja äta. Efter flera veckors fasta utan kött skall ni idag få korv, kokt kött och stek. I matboden står även smör, äpplen, nybakat bröd och nötter. Du väcks i dina tankar av att församlingen sjunger. Du känner en stark lyckokänsla - julen är här! Vad händer sedan? Hur firar man jul på en bondgård? Hur smakar den goda julmaten efter veckor av fasta?"

 

Tillbaka

Hur kan vi veta så mycket om medeltiden?
För att få veta hur det var på medeltiden får man läsa i gamla böcker och gräva i jorden.

På många ställen har man haft arkeologiska utgrävningar. Det betyder att man gräver på platser där människor bott eller varit; man kan finna husgrunder, kyrkor, delar till lerkärl, matrester eller båtar. När man försiktigt grävt fram något så ritar man noga av det och beskriver platsen.

Om man gräver på ett ställe där en befäst gård har legat kan man hitta kammar, en skinnsko, muggar och en tärning. Då förstår man att de som bott där har kammat håret, burit skor, druckit och spelat spel.

De flesta husen på medeltiden var byggda i trä, av dem finns nästan ingenting kvar idag. Det fanns inte så många stenhus men några av dem finns fortfarande kvar.

Föremål och byggnader bevaras olika länge beroende på var de finns. Om en träskål från medeltiden lämnas på ett ställe där luft och kanske djur kommer åt den så förstörs den ganska fort. Om skålen däremot hamnat i en brunn eller på en sjöbotten kan den bevaras i många hundra år. Olika material bevaras också olika bra, en klänning i tyg försvinner mycket fortare än en spik av järn.

Det vi gräver fram från medeltiden är bara en liten del av allt som fanns och det är de föremålen som bevaras bäst som vi hittar. Arkeologen som gräver måste hela tiden tänka, - varför hittar jag det här föremålet och vad har det mer funnits här som har försvunnit. Det är detektivarbete att vara arkeolog.

Det finns många metoder för att komma på vilken ålder ett föremål har.
Från medeltiden finns även skrifter, till exempel lagböcker, brev, tänkeböcker och heliga Birgittas uppenbarelser. När man läser skrifterna från medeltiden kan man få reda på vad människorna tyckte om olika saker. Det finns till och med historieböcker som är skrivna redan på medeltiden!

 

Tillbaka

Litteratur
Det medeltida Sverige. Handbörd, Stranda