Möt medeltiden

Tillbaka

Studietips och litteratur

Studietips och litteratur

Upplev Aspelands medeltid
Hitta din medeltid
Platser att besöka i Aspeland
Upplevelsedag
De flesta var bönder
Hur kan vi veta så mycket?

Upplev Aspelands medeltid
Hur levde en frälsebonde under Birgitta Birgersdotter 1350? Hur såg bondelivet på gården ut? Husen, odlingen, djuren? Vilka kontakter hade man med Birgitta och hennes förvaltare? Vad fick man höra om Birgitta? Hur såg hon ut? Kom några bönder härifrån med på korståget mot Novgorod 1350 när herr Israel sökte folk? Vilka kontakter hade man med staden?

Hur var det att vara frälsebonde under Karl Knutsson Bonde eller Ivar Axelsson Tott i mitten av 1400-talet? Hur drabbade de hårda unionsstriderna bygden?

Jämför gärna livet som skattebonde med livet som frälsebonde.

Hur levde handelsmän och hantverkare i Vimmerby? Jämför med den stora staden Kalmar.

Har du varit medeltidsmänniska i ett tidigare liv? Tänk dig en situation, ta reda på alla fakta du kan och skriv sedan ner din egen medeltidshistoria! Återskapa sedan livet i en praktisk upplevelsedag eller i ett drama på en medeltida plats i närheten av er skola eller ditt hem.

 

Tillbaka

Hitta din medeltid
Aspeland är fullt av lämningar från forna tider men alla är inte lätta att upptäcka. På många ställen finns det synliga lämningar från medeltiden. Res tillbaka i historien till dessa platser, kanske bodde dina förfäder just där! Medeltida odlingslandskap finns på många ställen men kan vara svåra att se. Bönderna som bodde i skogsbygden i Aspeland arbetade mycket med järnframställning. I skogarna runt Madesjö-Bäckebo finns slagghögar som är spår av den järnframställningen.

Besök din kyrka och ta reda på om någon del är från medeltiden.

 

Tillbaka

Platser att besöka i Aspeland:

Tillbaka

Upplevelsedag
UpplevelsedagÅterskapa livet en medeltida dag på en gård, i en borg eller i staden. Medeltida platser finns på många ställen. Prova hantverk och laga medeltida mat. Kalmar läns museum ger tips och idéer på var ni kan vara, vilka praktiska moment som kan genomföras, förberedelser med mera. Museet har också mångårig erfarenhet av att leda historiska upplevelsedagar.

 

Tillbaka

De flesta var bönder
Nästan alla människor var bönder på medeltiden. Trots det finns inget kvar av de många medeltida gårdar som funnits i Aspeland. Man har odlat marken och byggt nya hus på de platser där det låg gårdar på medeltiden. Den medeltida åkern finns dock kvar på många håll! Du kan inte se de medeltida husen idag, men du kan ändå tänka dig in i hur det var att vara bondson eller dotter på en gård under 1300-talet.

"Du öppnar trädörren och går ut ur stugan. I famnen bär du ett träämbar med blast från rovor och morötter, grisarna skall få mat. Det är kväll och solen håller på att gå ner. Det är tidig höst och du är klädd i en underklänning och överklänning i linne. Du går barfota. Du ger grisarna mat och letar upp några ägg från gårdens höns. Du ser en liten figur som går på vägen. Är det en munk? Figuren kommer närmre. Det är en man klädd i trasiga hosor, skjortel och mantel. Han ser sjuk ut. Du går tillbaka mot stugan. Väl framme vid stugan hinner mannen upp dig. Han ber om vatten. Då han sjunker ner i gräset ser du att han har stora bölder på halsen. Är det sant? Är det den fruktansvärda döden som du hört talas om som kommit? Vad gör du nu?"

 

Tillbaka

Hur kan vi veta så mycket om medeltiden?
För att få veta hur det var på medeltiden får man läsa i gamla böcker och gräva i jorden.

På många ställen har man haft arkeologiska utgrävningar. Det betyder att man gräver på platser där människor bott eller varit; man kan finna husgrunder, kyrkor, delar till lerkärl, matrester eller båtar. När man försiktigt grävt fram något så ritar man noga av det och beskriver platsen.

Om man gräver på ett ställe där en befäst gård har legat kan man hitta kammar, en skinnsko, muggar och en tärning. Då förstår man att de som bott där har kammat håret, burit skor, druckit och spelat spel.

De flesta husen på medeltiden var byggda i trä, av dem finns nästan ingenting kvar idag. Det fanns inte så många stenhus men några av dem finns fortfarande kvar.

Föremål och byggnader bevaras olika länge beroende på var de finns. Om en träskål från medeltiden lämnas på ett ställe där luft och kanske djur kommer åt den så förstörs den ganska fort. Om skålen däremot hamnat i en brunn eller på en sjöbotten kan den bevaras i många hundra år. Olika material bevaras också olika bra, en klänning i tyg försvinner mycket fortare än en spik av järn.

Det vi gräver fram från medeltiden är bara en liten del av allt som fanns och det är de föremålen som bevaras bäst som vi hittar. Arkeologen som gräver måste hela tiden tänka, - varför hittar jag det här föremålet och vad har det mer funnits här som har försvunnit. Det är detektivarbete att vara arkeolog. Det finns många metoder för att komma på vilken ålder ett föremål har.

Från medeltiden finns även skrifter, till exempel lagböcker, brev, tänkeböcker och heliga Birgittas uppenbarelser. När man läser skrifterna från medeltiden kan man få reda på vad människorna tyckte om olika saker. Det finns till och med historieböcker som är skrivna redan på medeltiden!

Tillbaka