Möt medeltiden

Tillbaka

Handel och marknader

Handel och marknader

All handel skulle ske i städerna. Det var för att kungen skulle tjäna pengar när han tog tull på varor som fördes in i landet. Det var också för att handelsmän och hantverkare i staden inte skulle behöva konkurrera med handlare på landsbygden.

Bönderna måste därför bege sig in till staden och torget för att sälja det som framställdes på gårdarna. Bodde man långt bort var man tvungen att starta tidigt på morgonen innan solen gått upp. Man klövjade sin häst eller lastade sin kärra med jordbruksprodukter som kött, säd, ull, ägg och smör. En del bönder hade med sig järn, kol, ved eller tjära, andra hade fisk. Bönderna kunde sälja direkt till dem som behövde varorna eller till handelsmän, som i sin tur sålde varorna vidare. Mycket av det järn som bönderna i Småland tillverkade köptes i Kalmar av hansans köpmän, som sedan sålde det vidare i andra städer runt Östersjön.

Bönderna köpte också en del varor i staden. De kunde inhandla skor av skomakaren eller köpa ett nytt bälte av remslagaren. De kunde också köpa främmande varor som handelsmännen bjöd ut: kryddor, salt eller vackra tyger. En eller två gånger om året var det en stor marknad i staden då bönder från när och fjärran drog in för att sälja och köpa varor.

Ett besök i staden var också ett tillfälle att roa sig, kanske besöka en krog och höra de senaste nyheterna från när och fjärran. Ofta var man nog inte tillbaka på gården förrän sent på kvällen.