Möt medeltiden

Tillbaka

Fisk och efterrätt

Här följer recept på kokt gädda. Fisk åt man både till vardags och fest. Dessutom kan ni läsa hur man gör goda efterrätter: fruktkompott och saffranspannkaka.

KOKT GÄDDA MED PEPPAROTSSÅS
1-1 1/2 kg gädda
1 gul lök
10 krossades vitpepparkorn
1 msk salt
2 dl vitt vin
1 msk vinättika
2 msk smör
2 msk vetemjöl
riven pepparrot

Rensa gäddan, men låt huvud och fjäll sitta kvar. Lägg fisken i en gryta och fyll på med vatten så att det precis täcker och koka med lök, vitpeppar, vin och vinättika. När ryggfenan lossnar är gäddan färdig. Kokspadet silas. Därefter lägger man i mjölet som knådats ihop med smöret. Såsen får koka försiktigt en stund och därefter lägger man i pepparroten.

FRUKT- ELLER BÄRKOMPOTT
1 liter färsk frukt eller bär
vatten
honung
vetemjöl
(mjölk)

Frukt- eller bärkompotten som efterrätt var vanlig under medeltiden både i staden och på landet. Stommen utgörs av den frukt eller de bär som säsongen ger: äpplen, plommon, päron, krusbär. Rabarber i maj blir ett minne för livet. Rensa bären, skala och dela frukten innan de kokas mjuka i täckande vatten. Söta med honung efter behag. Avred lätt med lite vetemjöl utrört i vatten. Ett uppkok och sedan kan kompotten ätas varm eller kall, eventuellt med mjölk. Under vintern eller våren kan man koka soppa på torkad frukt.

SAFFRANSPANNKAKA
1 liter mjölk
3/4 kopp risgryn
3/4 kopp vetemjöl
2 ägg
1/2 kopp socker
1/2 tsk salt
saffran eller kardemumma

Koka risgryn till gröt i mjölken. Vispa äggen med sockret. Rör ner mjöl, salt, saffran (kardemumma). Forma smeten till kakor och stek i stekpanna eller häll smeten i en sockerkaksform och grädda i ugn i 30 minuter, 200 grader