Möt medeltiden

Tillbaka

Rågbröd och löksoppa

Här kommer recept på det vanligaste brödet under medeltiden, det grova rågbrödet samt ett recept på en mycket god löksoppa, en soppa som kan inleda en finare måltid.

GROVT RÅGBRÖD
1 sats surdeg (25 g jäst upplöst i 2 dl ljummet vatten. 2 dl rågmjöl rörs ner. Låt stå i rumstemperatur över natten)
1 liter grovt rågmjöl
1/2 liter vatten
1 msk salt
2 dl siktat rågmjöl

Vattnet, som ljummats, surdegen, det grova rågmjölet och saltet rörs ihop. Knåda. Lägg degen i en skål och låt den jäsa över natten. Lägg degen på bakbordet och knåda med det siktade mjölet tills det går att forma en rund kaka. Låt kakan jäsa under bakduk i 45 minuter och grädda den sedan längst ner i ugnen i 200 grader en timme. Äts först någon dag efter att det bakats.

LÖKSOPPA
1/2 liter lök eller purjolök (fint med det gröna i soppan!)
7 dl buljong
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl

Ansa, strimla eller skiva löken. Koka den mjuk i buljongen, gärna kalv- eller hönsbuljong. Före servering reds soppan med lite vetemjöl utrört i vispgrädde, låt den koka upp och så är den klar.