Möt medeltiden

Tillbaka

Rostocks holme

Rostocks holme

På en holme i Lyckebyån mellan Grimmansmålasjön och Rostocksjön låg under medeltiden en stormannagård, Rostocks holme. Rostock betyder gränsbron. Platsen låg på gränsen mellan två folkland, Möre och Värend, på gränsen mellan två stift, Linköpings och Växjö stift, och nära gränsen mellan två länder, Sverige och Danmark. Dessutom gick den stora handelsvägen från kusten i Blekinge upp till de centrala delarna av Värend här förbi.

Stormannagården anlas vid mitten av 1300-talet, sannolikt av biskop Tomas i Växjö. Med hjälp av borgen kunde biskopen kontrollera den viktiga handeln mellan Växjö och Blekingekusten. Handeln underlättades vid denna tid genom att Blekinge fram till 1360 var svenskt.

Biskopen ägde ett flertal gårdar i området. Bönderna på dessa gårdar betalade in skatt till biskopen och hans gård. Kanske fick de också göra dagsverken på holmen. Ett antal soldater såg till att det var lugnt i området.

På holmen kan man se grunderna till boningshuset. Huset hade en stenkällare där skatten, det vill säga matvarorna, förvarades. Husets övre våningar var byggda i trä. Intill fanns fem enklare hus för tjänstefolk, hantverkare och djur. Hela gårdsanläggningen har brunnit, kanske bränts ned i början av 1400-talet.

Vid arkeologiska undersökningar har man gjort intressanta fynd som visar hur borgen använts: keramik från muggar eller fat, stora mängder bränd säd i källaren, en blosskorg för fiske, en hästsko och en tärning att spela med. Fyndet av en sköldbuckla, en del till en sköld, visar också att man var beredd på strid.