Möt medeltiden

Tillbaka

Johan, Erik och Johan Ummereise

Johan, Erik och Johan Ummereise

Ummereise var en adelssläkt från Mecklenburg som kom in till Sverige med Albrekt av Mecklenburg. Kanske var Johan Ummereise den äldre med i den armé som invaderade Sverige hösten 1363. Den mecklenburgska armén tillsammans med svensk adel övertog på kort tid makten i landet och Albrekt av Mecklenburg blev kung. Johan fick, som tack för hjälpen, en fin gård i Kalmartrakten. Han bosatte sig på Björnö gård i Åby socken. Successivt blev Johan ägare till ett stort antal gårdar i Möre, vars bönder betalade arrendeavgift till honom. Johan var riddare med titeln herr Johan. Kanske var han med i slaget vid Falköping 1389 där Albrekts trupper drabbade samman med drottning Margaretas här. Många stupade i striden, däribland Vicke van Vitzen, den äldre, och sannolikt också Johan Ummereise, den äldre.

1390 övertog sonen Erik Ummereise Björnö. Han skaffade sig ytterligare gårdar i Möre och blir den kanske rikaste personen här i slutet av 1300-talet och början av 1400-talet. Erik gick över på drottning Margaretas sida och sommaren 1397 blev han dubbad till riddare i Kalmar Storkyrka. Erik hade stor makt och många bönder var beroende av honom. Han ägde gårdar i Arby socken, Hagby socken, Halltorp socken, Hossmo socken, Voxtorp socken, Kläckeberga socken, Ryssby socken, Åby socken, Ljungby socken, Söderåkra socken, Torsås socken och i Vissefjärda socken ca 10 gårdar.

På Öland hade han ett flertal gårdar på mellersta Öland i Högsrum socken, Algutsrum socken, Gärdslösa socken, Glömminge socken, Torslunda socken och Norra Möckleby socken. Dessutom ägde han mark vid överfarten i Färjestaden.

Efter Eriks död tog sonen Johan Ummereise, den yngre, över Björnö fram till sin död omkring 1440.

Det var många människor i Möre och på Öland som fick uppleva hur det var att leva som frälsebönder under släkten Ummereise i slutet på 1300-talet och början av 1400-talet.