Ummereise var en adelssläkt från Mecklenburg som kom in till Sverige med Albrekt av Mecklenburg. Kanske var Johan Ummereise den äldre med i den armé som invaderade Sverige hösten 1363. Den mecklenburgska armén tillsammans med svensk adel övertog på kort tid makten i landet och Albrekt av Mecklenburg blev kung. Johan fick, som tack för hjälpen, en fin gård i Kalmartrakten. Han bosatte sig på Björnö gård i Åby socken. Successivt blev Johan ägare till ett stort antal gårdar i Möre, vars bönder betalade arrendeavgift till honom. Johan var riddare med titeln herr Johan. Kanske var han med i slaget vid Falköping 1389 där Albrekts trupper drabbade samman med drottning Margaretas här. Många stupade i striden, däribland Vicke van Vitzen, den äldre, och sannolikt också Johan Ummereise, den äldre.
1390 övertog sonen Erik Ummereise Björnö. Han skaffade sig ytterligare gårdar i Möre och blir den kanske rikaste personen här i slutet av 1300-talet och början av 1400-talet. Erik gick över på drottning Margaretas sida och sommaren 1397 blev han dubbad till riddare i Kalmar Storkyrka. Erik hade stor makt och många bönder var beroende av honom. Han ägde gårdar i Arby socken, Hagby socken, Halltorp socken, Hossmo socken, Voxtorp socken, Kläckeberga socken, Ryssby socken, Åby socken, Ljungby socken, Söderåkra socken, Torsås socken och i Vissefjärda socken ca 10 gårdar.
På Öland hade han ett flertal gårdar på mellersta Öland i Högsrum socken, Algutsrum socken, Gärdslösa socken, Glömminge socken, Torslunda socken och Norra Möckleby socken. Dessutom ägde han mark vid överfarten i Färjestaden.
Efter Eriks död tog sonen Johan Ummereise, den yngre, över Björnö fram till sin död omkring 1440.
Det var många människor i Möre och på Öland som fick uppleva hur det var att leva som frälsebönder under släkten Ummereise i slutet på 1300-talet och början av 1400-talet.