Möt medeltiden

Tillbaka

Sockenkyrkan

Sockenkyrkan

Kyrkan var centrum i de flesta människors liv. Det var hit man gick varje söndag för att fira gudstjänst. Det var här man mötte Gud och det himmelska livet i nattvardens bröd. Utanför kyrkan mötte man människor och fick höra nyheter och skvaller.

Till kyrkan kom man i livets alla förhållanden: när man skulle gifta sig, när barnen skulle döpas. Och det var i kyrkan man begravdes. Minst en gång om året skulle varje människa gå och bikta sig hos prästen. Det innebar att man berättade vad man hade gjort för fel, bekände sina synder och fick Guds förlåtelse.

Prästen lärde känna sina församlingsbor väl. Han lyssnade och hjälpte så gott han kunde. Kyrkan och prästen var med i både vardag och fest, i alla livets förhållanden. Det var en naturlig och självklar del i människornas liv.

Vissa dagar på året var det stor fest i kyrkan. Så var det vid påsk, jul och när favorithelgonen firades. På landet var Tacksägelsedagen på hösten viktig. Då tackade man för årets skörd.

I norra Sverige kunde det vara mycket långt till kyrkan och människorna kunde inte komma dit varje söndag. På flera platser byggde man därför särskilda kyrkstäder intill kyrkan. Där hade människor möjlighet att övernatta vid kyrkbesök.

De flesta kyrkor var ganska små och byggda i trä. I rikare områden hade man råd att bygga stenkyrkor.

Läs mer om kyrkan under "Samhället. Kyrkan" och "Livet i staden. Kyrkor och kloster"