Här kommer recept på det vanligaste brödet under medeltiden, det grova rågbrödet samt ett recept på en mycket god löksoppa, en soppa som kan inleda en finare måltid.
GROVT RÅGBRÖD
1 sats surdeg (25 g jäst upplöst i 2 dl ljummet vatten. 2 dl rågmjöl rörs ner. Låt stå i rumstemperatur över natten)
1 liter grovt rågmjöl
1/2 liter vatten
1 msk salt
2 dl siktat rågmjöl
Vattnet, som ljummats, surdegen, det grova rågmjölet och saltet rörs ihop. Knåda. Lägg degen i en skål och låt den jäsa över natten. Lägg degen på bakbordet och knåda med det siktade mjölet tills det går att forma en rund kaka. Låt kakan jäsa under bakduk i 45 minuter och grädda den sedan längst ner i ugnen i 200 grader en timme. Äts först någon dag efter att det bakats.
LÖKSOPPA
1/2 liter lök eller purjolök (fint med det gröna i soppan!)
7 dl buljong
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
Ansa, strimla eller skiva löken. Koka den mjuk i buljongen, gärna kalv- eller hönsbuljong. Före servering reds soppan med lite vetemjöl utrört i vispgrädde, låt den koka upp och så är den klar.