Modet ändrades under medeltiden, precis som det alltid gjort. Men om vi tittar på senmedeltiden, 1300-tal, så hade kvinnor en underklänning med lång ärm, en s k särk. Den var ofta snäv och den var alltid hellång. Ovanpå den hade de en surcot, en överklänning. Den var lite kortare och kunde ha vida ärmar eller vara ärmlös. Under en period var ärmhålen så stora att de gick ner till höften och man tydligt kunde se formen på kroppen där under. Prästerna kallade dessa ärmhål för "helveteshål". På huvudet hade vuxna kvinnor haklin och pannlin eller en slöja och ovanpå det en hatt. I enklare sammanhang hade de ett "knytadok", en sjalett. Det viktiga var att håret inte syntes. På fötterna tunna skor. Ogifta flickor kunde ha håret bart, kanske med ett band i.
Män hade kjortel eller kolt (kolten är kortare) över en skjorta, hosor och skor eller stövlar. På huvudet kunde de ha en hatt eller en struthätta. Både män och kvinnor hade mantlar som ytterplagg. Fasonen på kläderna var ungefär densamma i alla samhällsskick. Det var materialet som varierade. "Fint folk" kunde ha siden och sammet medan borgare hade linne i särk och skjorta och ylle i resten. Fattigfolk fick hålla till godo med sämre linne och sämre ylle eller avlagda kläder.
Hela dräkter från medeltiden finns det inte så många. Det finns några praktklädnader, som "Drottning Margaretas klädnad" i Uppsala domkyrka och en del kyrkotextilier. Av kläder för vanligt folk är två fynd särskilt värdefulla eftersom de visar hela dräkter. Det ena är Bockstensmannens dräkt från Bockstens mosse utanför Varberg. Den satt på en man som mördats i mitten av 1300-talet och är en komplett resdräkt. Det andra är fyndet från Herjolfsnes på Grönland. Det är vardagskläder för både barn och vuxna, mycket väl bevarade. Det är de kläderna man idag använder som mall för alla kläder som sys upp
"När Adam grävde och Eva spann, vem var då en adelsman?" Under detta fältrop gjorde engelska bönder uppror på 1300-talet. Motivet förekommer även i svenska kyrkor och berättar för oss hur människor var klädda och vilka redskap de hade under 1300- och 1400-talet.