Möt medeltiden

Tillbaka

Ringvidahults borg

Ringvidahults borg uppfördes under första halvan av 1300-talet, sannolikt av riddaren Johan Hemmingsson Lejonansikte. Borgen betecknades som hans "manerium" 1346, det vill säga det var hans huvudgård (jfr engelskans manor). Här bodde han med sin hustru Ingeborg Anundsdotter fram till deras död i pesten 1350.

Borgen är på tre sidor omgiven av en djup vallgrav och våtmark på den fjärde sidan. Inne på borgen finns grunderna till det stora boningshuset, 30x10 meter. Husets ena del har haft källare, där kanske det dyrbara vinet förvarades. Huset var byggt helt i trä, kanske med två våningar. På översta våningen fanns riddarsalen där borgens stora fester ägde rum. Andra delar av huset var bostad för Herr Johan och hans fru. Strax intill boningshuset stod en mindre byggnad med djup källare. Sannolikt har böndernas skatter i form av kött, smör, ost, grönsaker med mera förts hit. På borgen har också funnits flera mindre träbyggnader för tjänstefolk, hästar och andra djur. Borgen har sannolikt haft en träpalissad på de sidor som kunde vara hotade.

Man kan fundera hur det var att vara frälsebonde under herr Johan? Skatten skulle levereras till borgen, byggnadsarbeten utföras. 1340-talet var en intensiv tid i Fagerhult. Hur var det att leva på borgen, för tjänstefolket, hantverkarna och för herr Johan och hans familj? Hur var den sista festen på borgen 1350 innan den svarta döden slog till?