Möt medeltiden

Tillbaka

Claus Ruska

Claus Ruska

Claus Ruska var en adelsman av tysk släkt som invandrade från den tyska ön Rügen i början på 1300-talet. Claus lyckades på kort tid skapa sig en stor rikedom med många gårdar i framför allt. Aspeland. Hans huvudgård var Bråhult i Kristdala socken. Under åren 1350-1377 övertog han inte mindre än ett 40-tal gårdar i bland annat. Kristdala socken, Vena socken, Tveta socken, Gårdveda socken och Mörlunda socken i Aspeland samt Fagerhults socken, Kråksmåla socken, Döderhults socken och Mönsterås socken i Handbörd och Stranda. Claus utnyttjade bland annat. Henrik Svinakulas stora ekonomiska problem och tog över dennes gårdar i Kristdala socken.

Claus måste ha varit en mycket smart och hårdför person. Han hade en syssloman, Jon Rötgers, som red omkring till bönderna och tog upp skatten. Då gällde det att ha gården i ordning och tillräckligt med skatt att betala.

Claus dog 1383. Hans gårdar övergick till brodern Lydike Ruska. Efter Lydikes död år 1400 såldes alla de 44 gårdarna till drottning Margareta för 500 lybska mark. En ny tid hade kommit med större makt till kungen och drottningen och mindre till de tyska adelsmännen.

Claus Ruska hade som vapenbild ett varghuvud.