Rotfruktsgryta med kött eller fläsk var vanligt på medeltiden. Stekt sill tillhörde också vardagsmaten.
ROTFRUKTSGRYTA
1 kålrot
2 majrovor
5 morötter
2 gula lökar
salt
timjan
Rotfrukterna ansas och skärs i stavar, skivor eller tärningar av fingertjocklek. Hacka löken grovt. Lägg rotfrukterna i en gryta och fyll på med vatten så att det precis täcker. Tillsätt salt och timjan. Till rotfrukterna kunde man ha kokt fläsk eller stekt sill. Även andra rotfrukter som purjulök eller palsternacka kan användas.
KOKT FLÄSK
1/2 kg rimmat (saltat) benfritt fläsk
8 vitpepparkorn
1 lagerblad
timjan
1 kvist libbsticka
2 gula lökar
Lägg fläsket i en gryta och fyll på med vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddor och lök. Låt sjuda under lock i 1 1/2 till 2 timmar. Ta upp fläsket och håll det varmt medan du kokar rotfrukterna (se rotfruktsgryta) i fläskspadet.
STEKT SILL
1 kg sill
2 dl rågmjöl
salt
smör
vinättika
Rensa sillen. Man kan antingen ta bort eller ha kvar ryggbenet. Vänd fisken i rågmjölet och stek den i smör i het stekpanna. Sillen ska bli lite knaprig. Smaksätt med salt och vinättika.