Hur åt man på medeltiden? Vilka bestick använde man?
De rika hade långa linnedukar på borden, så långa så de nådde ner till golvet. Den delen som hängde ner lyfte man upp och lade i knät så man kunde använda den som servett. Fattiga hade inga dukar.
Matbesticken var kniv och sked. Gaffeln kom till först på 1500-talet. Ofta hade man sina egna bestick, åtminstone sin egen kniv. Med kniven skar man för sig av kött och fisk och flyttade över det till sin egen tallrik (disk). Hos rikt folk var den av tenn, hos fattigfolk av trä. Från disken tog man sedan små bitar med högra handens fingrar och förde dem till munnen eller lade dem på ett brödstycke som man sedan åt. Soppa, rotfruktsgrytor och annat som var blött åt man med sked ur en skål. Skålen var gjord av keramik eller av trä hos dem som inte hade så god råd. Ölet, som var den vanliga måltidsdrycken, drack man ur keramikkrus. De rika, som hade råd med vin, använde tennbägare till det.